15. Llistes de distribució de correu

Les llistes de distribució de correu constitueixen una de les eines d'Internet més profitoses per a l'investigador. El missatge enviat per qualsevol dels subscriptors de la llista al servidor de la llista és enviat automàticament a tots els subscriptors. D'aquesta manera, centenars d'investigadors poden donar la seva opinió sobre els diversos temes que els subscriptors hi plantegen.Center for Computer Analysis of Texts (Universitat de Pennsilvània).

a) Alguns dels principals sevidors de llistes de distribució; pàgines amb enllaços a llistes de correu

E-Mail Discussion Lists (Harvard Divinity School). http://www.hds.harvard.edu/library/internet/discussion_lists.html.

Jewish and Hebrew E-Mail Discussion Groups. http://www.geocities.com/jewishgroups/.

Jewishnet (Global Jewish Information Network). http://www.jewishnet.net/services/lis.htm.

Links to Jewish Discussion Groups (Mish Mash). http://mishmash.virtualave.net/discuss.html.— Una cinquantena d'enllaços a llistes de correu electrònic.

Listserv and Discussion Groups in Jewish Studies. http://www.columbia.edu/cu/cijs/listserv.html.— Selecció d'algunes de les principals llistes de correu electrònic sobre estudis judaics.

Mailing List Archives (Shamash: The Jewish Internet Consortium). http://shamash.org/help/listoflists.shtml.— Aquest servidor hostatja 498 llistes de correu, de les quals 400 són visibles per al visitant. En molts casos es poden consultar els missatges enviats a la llista sense estar-hi subscrit.

Shortlist of Email Forums for Theologians. http://info.ox.ac.uk/ctitext/theology/email.html.— Pàgina de Michael Fraser, Oxford. L'apartat de «Sacred Texts» conté tretze de les principals llistes de correu de tema bíblic (compte!: les dades que conté, entre les quals, les instruccions de subscripció, no s'han actualitzat des de fa anys i són molt sovint errònies). Conté altres apartats que inclouen llistes dels temes que ens ocupen («General Religious Forums», etc.).

SunSITE/Metalab Run Mailing Lists. http://franklin.oit.unc.edu/.— En l'apartat de «Biblical Languages» s'inclouen quatre llistes de tema bíblic hostatjades en aquest servidor.

Topica. http://www.topica.com/.— Aquest servidor hostatja 130 llistes en l'apartat «Bible», 7 en «Talmud» i 86 en «Torah». Alguna llista en castellà.

Yahoo! Groups. http://groups.yahoo.com/.— Hi ha 20.914 llistes dins l'apartat de cristianisme, de les quals 1.169 d'estudis bíblics, i 1.454 llistes dins l'apartat de judaisme.

b) Algunes de les principals llistes de distribució de correu electrònic

Acts-L. http://groups.yahoo.com/group/acts-l/.— Llibre dels Fets dels Apòstols. 98 membres.

ANE. Discussion List for the Study of the Ancient Near East (Oriental Institute, Universitat de Chicago). http://www-oi.uchicago.edu/OI/ANE/OI_ANE.html.

B-Aramaic (The Society for the Advancement of Nazarene Judaism). http://www.nazarene.net/.— Per a estudiosos de l'arameu, en general, i especialment de l'arameu bíblic.

B-Greek (Biblical Greek). http://www.ibiblio.org/bgreek/ o bé http://metalab.unc.edu/bgreek/.— Per a estudiosos del Nou Testament grec. Es pressuposa coneixement del grec bíblic.

B-Hebrew. Biblical Hebrew. http://lists.ibiblio.org/mailman/listinfo/b-hebrew (nova adreça gener 2003).— Per a estudiosos de l'Antic Testament hebreu. Es pressuposa coneixement de l'hebreu i l'arameu bíblics. 468 membres el 6.10.2000; dotzenes de missatges cada dia.

Bible Translation. http://www.geocities.com/bible_translation/ o bé, directament, https://mail.kastanet.org/lists/Bible-Translation/List.html.

Biblesoftware (Yahoo! Grpoups). http://groups.yahoo.com/group/biblesoftware/.— «A forum to discuss all types of Bible software including, but not limited to, Logos, BibleWorks, QuickVerse, Gramcord, PC Study Bible, Ages, Theophilos, The Online Bible, and The Sword Project.» 147 subscriptors.

BWorks-L. http://www.bibleworks.com/support.html.— Per a usuaris del programa BibleWorks.

Enkidu-L. http://web.idirect.com/~atrium/bibliotheca/discussion/enkidu.html.—Antigues cultures mediterrànies d'abans del 600 dC. Llista gairebé sense moviment de missatges.

Graphai. http://ccat.sas.upenn.edu/graphai/.— Estudi acadèmic del Nou Testament. Els qui no són membres de la Society of Biblical Literature (vegeu la pàgina 3) han de sol·licitar-hi l'admissió.

Heblang. http://shamash.org/help/listoflists.shtml.— Hebreu en general i, especialment, hebreu bíblic. Poc moviment de missatges.

Hebraisticum. Per a estudiosos de l'hebreu antic i clàssic. Universitat Johannes Gutenberg de Mainz. Potser l'única llista d'aquesta relació on no es fa servir únicament l'anglès: teòricament s'hi admeten també l'alemany i el francès (en francès no s'hi ha enviat mai cap missatge). Per a subscriure-s'hi cal enviar un missatge amb el text «subscribe hebraisticum» a l'adreça: majordomo@mail.uni-mainz.de.

Hebrew Computing List (Yahoo! Groups). http://groups.yahoo.com/group/hebrewcomputing/.— Sobre maquinari i programari. Especialment, problemes plantejats per l'escriptura de direcció dreta-esquerra i els caràcters hebreus. 406 subscriptors.

H-Judaic (Llista moderada per Jewish Studies Network , afiliada a Hebrew College i Shamash). http://www2.h-net.msu.edu/~judaic/.

Hugoye List. Syriac Studies Group (Beth Mardutho. The Syriac Institute). http://groups.yahoo.com/group/hugoye-list/.— Per a estudiosos del siríac i també de l'arameu. Relacionada amb Hugoye: Journal of Syriac Studies. 171 membres.

Ioudaios-L (servidor de la Universitat de Pennsilvània). http://ccat.sas.upenn.edu/ioudaios/.— Estudi del judaisme en el període grecoromà.

J-Seminar. Judaic Seminar. http://shamash.org/help/listoflists.shtml.— Nivell avançat per a estudiosos de la Bíblia. D'acord amb la tradició clàssica jueva.

JohnLitr.— Sobre l'Evangeli de Joan. Subscripció enviant un missatge amb el text «Subscribe JohnLitr» a l'adreça Listserv@vm.sc.edu.

Miqra. Estudi acadèmic de la Bíblia hebrea. Els qui no són membres de la Society of Biblical Literature han de sol·licitar-hi l'admissió. Subscripció enviant un missatge sense text i amb l'assumpte «Subscribe» a l'adreça miqra-request@listserv.telalink.net.

Orion E-Mail List (The Orion Center for the Study of the Dead Sea Scrolls and Associated Literature, Universitat Hebrea de Jerusalem). http://orion.mscc.huji.ac.il/orion/discussion.shtml.

TC List. http://rosetta.atla-certr.org/TC/TC.html.— Sobre crítica textual de la Bíblia. Relacionada amb el Journal of Biblical Textual Criticism. Uns 300 membres segons la pàgina web.

Synoptic-L. http://www.bham.ac.uk/theology/synoptic-l/ o bé http://groups.yahoo.com/group/synoptic-l/.— Estudi acadèmic dels evangelis sinòptics. 82 membres.


Torna a l'índex | English version